GSO – GOTUJEMY, SMAKUJEMY, ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO”

Spędzając czas w domu możemy gotować zdrowo i smacznie. Przyprawy w kuchni spełniają ważną rolę. Warto je poznać. Możemy też udoskonalić techniki przygotowania potraw.

W celu poznania „bohatera” dzisiejszego zadania rozwiąż krzyżówkę:

krzyzowka (3)

Poznaliśmy „bohatera” – przyprawę, którą warto bliżej poznać. Możecie spróbować przygotować pyszne ciasto z jej dodatkiem na podwieczorek z rodziną. Poniżej zamieściłam przepis, który mnie podała moja babcia i mam nadzieje jego wykonanie i zjedzenie sprawi wam dużo przyjemności.

Przepis:

Ciasto z owocami babci Józi (jabłka)

Składniki:

1,5 kostki margaryny (może być o znanym imieniu)

1 szklanka cukru

1 cukier wanilinowy

4 jajka

aromat wanilinowy lub cytrynowy

0,5 kg mąki (i kilka gram do obtoczenia górnej warstwy ciasta)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

6-10 jabłek, 1 łyżka cukru, cynamon

Przygotowanie jabłek:

obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na plastry, posyp cynamonem (można też je chwilę pogotować w garnku na małym ogniu, powstanie mus z kawałkami owoców; należy bardzo uważać, żeby musu nie przypalić).

Wykonanie ciasta:

Do miski włóż tłuszcz zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Po kolei dodaj do masy jajka zmiksuj. Dodaj aromat, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jogurt.

Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na nią poukładaj jabłka. Drugą część ciasta wyłóż na jabłka (łatwiej będzie rozprowadzić ciasto odcinając łyżką kawałki i obtaczając je w mące, ciasto nie musi dokładnie pokrywać owoców rozleje się w czasie pieczenia).

Pieczenie:

temperatura piekarnika 180 stopni, około 40-50 minut

Dlaczego cynamon?

Przyprawa ta powstaje m. in. z kory cynamonowca cejlońskiego poprzez jej zmielenie. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, a także antynowotworowe. Przyśpiesza przemianę materii.

Cynamon ma szerokie zastosowanie w przygotowaniu dań. Można dodać do ciast, deserów, mięs i napojów.

Osoby, które muszą dbać o wartość kaloryczną swojej diety mogą przygotować sobie lekkie i zdrowe drugie śniadanie poprzez dodanie do kubeczka naturalnego jogurtu kawałeczków jabłka, szczypty cynamonu i odrobiny miodu.

Pozdrawiam i życzę smacznego!

Iwona Sikora

Odpowiedzi do krzyżówki: 1 zapach, 2 lody, 3 naturalny, 4 kora, 5 aromat, 6 sok, 7 garnek.