Wielkanoc – savoir vivre przy stole.

Kilka porad, jak zgodnie z etykietą ułożyć właściwie sztućce na stole, na świąteczne śniadanie. Zdjęcie może okazać się w tym pomocne, a tajemnicze cyfry to nie szyfr, a wskazówka, gdzie położyć poprawnie wszystkie niezbędne naczynia.

Oznaczenia: 1 – serwetka, 2 – widelec do sałatek, 3 – widelec obiadowy, 4 – widelec deserowy, 5 – talerzyk do pieczywa z nożem, 6 – talerz obiadowy, 7 – nóż obiadowy, 8 i 9 łyżeczka, 10 – łyżka do zupy, 11 – widelec koktajlowy, 12 – szklanka na wodę, 15 – filiżanka do kawy na spodeczku i jeśli w śniadaniu uczestniczą osoby pełnoletnie można ustawić również 13 – lampkę do wina czerwonego, 14 – lampkę do wina białego. Teraz tajemnica wielkanocnego stołu nie jest już dla nikogo zagadką.

Wesołych Świąt Wielkiej Nocy życzy K.P.

Zdjęcie: fot. polki.pl