„Jeśli rozmawiasz z kimś w języku, który ta osoba rozumie, to co mówisz przemawia do niego. Jeśli rozmawiasz z nim w jego ojczystym języku – trafia to wprost do serca”. Tak powiedział Nelson Mandela, zapraszam do szybkiej lekcji języków obcych. Oto kilka podstawowych zwrotów.
Po nauce słówek czas na przerwę. Proponuję coś upiec. Podaję łatwy i sprawdzony sposób na mufinki słodko słone
Przygotuj foremki na mufinki oraz następujące składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka lub jogurtu / kefiru
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
-
Jeśli chcesz upiec mufinki bardziej słodkie możesz dodać: orzech, rodzynki, wiórki kokosowe, dżem, kawałki czekolady, kakao lub odrobinę kawy rozpuszczalnej.
-
Jeśli chcesz upiec mufinki na słono możesz dodać: twarożek, 20 dag szynki lub sera mozzarella, 1/2 czerwonej papryki lub brokuła.*Cukier zastąp 1/2 łyżeczki oregano, bazylii.
W misce wymieszaj suche składniki, takie jak (mąka, cukier i proszek do pieczenia). Dodaj mleko, jajka, olej i wymieszaj wszystko razem do uzyskania jednolitej masy.
Możesz też dodać dodatkowy składnik w zależności na jaki smak mufinek masz ochotę.
Uzyskaną masę przekładaj do foremek na 1/3 wysokości. Piecz w piekarniku przez 25 – 30 minut w 1800C.
Przyjemnej nauki i życzę smacznego K.P.