Wiem, że gotowanie jest nie tylko moją pasją, ale sposobem na spojenie całej rodziny przy dobrym posiłku. Chciałbym zaproponować Wam przygotowanie smacznego, zdrowego obiadu dla całej rodziny. W tym celu zapraszam wykonania domowej lazanii. Lazania to makaron zapiekany w piekarniku z farszem.
Składniki:
6-8 sztuk płatów makaronu typu lazania (w zależności od wielkości naczynia, w którym przygotowujemy potrawę)
½ kg mięsa mielonego
200-300 dag startego sera
500 ml passaty pomidorowej
warzywa – 1 sztuka papryki, 1 sztuka cukinii, ½ sztuki pora, 200 g kukurydzy (może być z puszki)
przyprawy – sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma
Przepis:
Sos pomidorowy z mięsem i warzywami:
Na patelni smażymy mięso z w/w przyprawami (przyprawy dodajemy pod koniec smażenia mięsa), do niego dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i passatę pomidorową (warzywa można przed dodaniem do sosu bardzo krótko podsmażyć). Smak sosu pomidorowego możemy wzbogacić poprzez dodanie niewielkiej ilości cukru.
Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie ok. 4 minut. Potrawę z nie podgotowanym makronem należy dłużej zapiekać w piekarniku.
Lazanię układamy w naczyniu żaroodpornym: na przemian makaron,sos, ser i zapiekamy w piekarniku (około 30 min, temperatura 180 stopni). Proponuję, aby rozpocząć układnie potrawy od niewielkiej ilości sosu, a zakończyć warstwą sera.
Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na dwie rzeczy: moja lazania celowo pozbawiona została dodatkowego sosu (stosuje się sos beszamelowy), aby zmniejszyć wartość kaloryczną potrawy. Po drugie dodałam warzywa, żeby wzbogacić i prawidłowo zbilansować dietę.
Ważną rolę w komponowaniu dań mają przyprawy. W moim pojawiła się przyprawa, której raczej nie stosuje się do przyprawiania lazanii – kurkuma.
Dlaczego ją wybrałam?
Kurkuma to indyjski skarb, kuzynka imbiru, a jednocześnie jedna z najbardziej wartościowych przypraw o właściwościach leczniczych. Ma właściwości m. in. przeciwzapalne, oczyszczające, antyoksydacyjne, a dodawana do potraw może w znaczący sposób wpłynąć na jakość naszego zdrowia. W kuchni występuje w postaci żółtego proszku, który powstaje z zmielenia bulwy rośliny z rodziny imbirowatych. Przyprawa ta pobudza układ trawienny i dlatego stosowana jest także w celu zmniejszenia ciężkości potraw. Dodaje energii, przyspiesza metabolizm i poprawia odporność. Stosowana jest jako naturalny barwnik do żywności. Pomaga w stanach zapalnych gardła i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, obniża cholesterol i spowalnia wzrost komórek nowotworowych. Wzbogaca szczególnie smak dań orientalnych i tych z roślin strączkowych.
Pozdrawiam i życzę zdrowia
I.S.
https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/kurkuma-przyprawa-wlasciwosci-dzialanie-i-zastosowanie-kurkumy,19898.html