W naszym kalendarzu na przełomie maja i czerwca znalazły się bardzo ważne rodzinne święta. Mowa tu oczywiście o Dniu Matki, Dniu Dziecka oraz Dniu Ojca. Każda rodzina ma swoje własne sposoby na ich świętowanie, począwszy od obdarowywania się prezentami, przez wspólny posiłek, po wyjście do kina, czy też na basen. Obchodzony 23 czerwca 2019 Dzień Ojca to dla nas bardzo ważna okazja, abyśmy mogli wyrazić szacunek i wdzięczność pierwszym mężczyznom w naszym życiu.

Od kiedy obchodzimy Dzień Ojca?

Obchody Dnia Ojca zostały zapoczątkowane w Stanach Zjednoczonych w miasteczku Spokane w stanie Waszyngton. Sonory Smart Dodd, córka weterana wojny secesyjnej Williama Smarta, dowiedziawszy się o ustanowieniu 3 lata wcześniej Dnia Matki wpadła na pomysł, by analogiczne święto wprowadzić dla uczczenia zasług wszystkich ojców. Dzień Ojca był postrzegany jako naturalne dopełnieniem Dnia Matki. Dla inicjatorki Dnia Ojca ważny był przykład jej własnego taty, który po śmierci żony samotnie wychowywał ją oraz pięcioro młodszego rodzeństwa. Pierwszy Dzień Ojca świętowano 19 czerwca 1910 roku. Początkowo wydarzenie miało charakter lokalny, a starania o wprowadzenie go na skalę krajową nie przyjęły się przez kolejnych kilka dekad. Dopiero prezydent Nixon w 1972 roku oficjalnie ustanowił Dzień Ojca.

Dziś Dzień Ojca obchodzony jest w wielu krajach świata, choć w bardzo różnych terminach. W Polsce od roku 1965 święto to obchodzimy 23 czerwca.

Dzień Ojca ma już kilkudziesięcioletnią tradycję i z roku na rok staje się coraz bardziej popularny. Wpływ na to ma z pewnością zyskująca na znaczeniu rola ojca we współczesnym świecie. Stereotyp jedynego żywiciela rodziny, a co za tym idzie „ojca nieobecnego”, powoli odchodzi do lamusa. Dziś coraz więcej ojców aktywnie włącza się do obowiązków domowych i wychowania dzieci. Obecne pokolenie młodych ojców zdaje sobie sprawę, jak wiele mają i mogą zaoferować swoim dzieciom. Już od pierwszych chwil życia swoich pociech starają się budować silną relację ojciec – dziecko, uczestnicząc w codziennych czynnościach pielęgnacyjnych i opiekuńczych oraz w zabawach.

Dorastając i obserwując naszych ojców uczymy się wielu ważnych, życiowych prawd. Uczymy się szacunku i wsparcia w relacjach damsko-męskich, komunikacji i tolerancji w sytuacji gdy rodzice mają odmienne poglądy, a mimo to udaje im się porozumieć. Co więcej, inne aktywności wypełniają czas spędzony z tatą, a inne z mamą. Dzięki temu dziecko ma okazję spojrzeć na otaczającą je rzeczywistość z różnej perspektywy. Przyglądając się rodzicom dzieci dowiadują się jak wygląda relacja kobiety i mężczyzny, na czym polega rola matki i ojca. Rola taty wychodzi oczywiście dalej niż tylko opieka nad maluchem. Tata, jako pierwszy męski wzorzec dla swoich dzieci, stawia innego rodzaju granice i wymagania niż mama. Uczy przy tym wrażliwości i radzenia sobie z tymi trudnymi emocjami.

Bycie tatą to rola życia i nieustanny rozwój osobisty. Starając się być jak najlepszym rodzicem sięgamy do swoich najgłębszych i najcenniejszych zasobów dlatego warto być świadomym i obecnym tatą. Bo choć dzieci nie stanowią naszego przedłużenia, to jednak zawierają w sobie cząstkę mamy i taty.

Wychowanie dzieci stawia przed naszymi ojcami wiele wyzwań. Dlatego warto im raz w roku podziękować z gestem i celebrować wspólnie ten niezwykły dzień. Zachęcam oczywiście do poświęceniu sobie w tym czasie pełnej uwagi.

Pozdrawiam P.T.

Źródło: wikipedia.pl, frasco.pl

Szpinak to warzywo nie przez wszystkich lubiane, które jednakże bardzo zyskuje po właściwym przyprawieniu. Odkryty został w średniowieczu przez Arabów, pierwsi zaś zaczęli go uprawiać Persowie. W Europie w XIX wieku sok ze szpinaku podawany był przez osoby zajmujące się leczeniem ludzi, a dokładnie siostry zakonne jako lek na osłabienie. Szpinak ma liczne właściwości odżywcze, a dodatkowo jak sałata jest warzywem niskokalorycznym. Ma dużo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Najpopularniejsze dania ze szpinaku to naleśniki, pierogi i makaron. Zdrowo jest łączyć szpinak z serami fetą, żółtym czy pleśniowym. Dobrze komponuje się także z czosnkiem, solą i pieprzem. Aby go polubić proponuję zacząć od naleśników z farszem szpinakowym.
Przepis na naleśniki dla 4 osób:
4 jajka
3 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
szczypta soli i cukru
Składniki na ciasto mieszamy i smażymy cienkie placki.
Farsz do naleśników:
½ kg piersi z kurczaka
1 opakowanie szpinaku (może być mrożony)
1 opakowanie sera feta
1 śmietana 12%
czosnek, sól, pieprz
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy ser, szpinak i śmietanę. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
Smacznego.
Pozdrawiam i życzę zdrowia.
P. S. Można dodać do ciasta naleśnikowego trochę zmiksowanego szpinaku. Będziecie zachwyceni kolorem.
I. S.
https://ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szpinak_warzywny
https://zywienie.abczdrowie.pl/wlasciwosci-szpinaku
https://beszamel.se.pl/szpinak/jak-przyrzadzic-szpinak-proste-przepisy-na-dania-ze-szpinakiem,1387/

Witam Was bardzo serdecznie drodzy wychowankowie. Szczególnie gorąco pozdrawiam wychowanków grupy II. Już dużo nie zostało i będą upragnione wakacje, czas odpoczynku i relaksu, ale najpierw ostatni wysiłek. Teraz jest najwyższy czas na poprawę ocen. Proponuję kilka utworów muzycznych, które pomagają, a nie przeszkadzają w nauce.

Muzyka klasyczna:

Eine Kleine Nachtmusik – Mozart https://www.youtube.com/watch?v=oy2zDJPIgwc

Wolfgang Amadeus Mozart – Symphony 40 – https://www.youtube.com/watch?v=X5ZS8jCrnh4

Muzyka filmowa:

Gladitor”- https://www.youtube.com/watch?v=pmr_ORIqK0U

Kingdom of Heaven” https://www.youtube.com/watch?v=N1b0BCCqt7w

Utwory muzyki popularnej:

God is an Astronaut– “Snowfall https://www.youtube.com/watch?v=CpmxWodFnxs

Teraz, proponuję odrobinę relaksu. Zmierz się z przygotowaną specjalnie dla Was grą autorską: https://learningapps.org/view12916761

Na podstawie:

http://www.naharvard.pl/muzyka-do-nauki.html

K.P.

Pamiętajmy, iż nawet podstawowy przegląd roweru zwiększa nasze bezpieczeństwo.

Pierwszą i podstawową rzeczą, jaką należy wykonać, jest dokładne umycie roweru. Najskuteczniejszy i najprostszy sposób to duet – szczotka i wiadro ciepłej wody z odrobiną płynu do mycia naczyń, żeby wyczyścić rower z zeszłosezonowego brudu.

Kiedy rower jest już dokładnie umyty oraz suchy, można zabierać się do drugiego etapu konserwacji i smarowania roweru. I tutaj są dwie drogi – oddać rower do serwisu lub podjąć się tego zadania na własną rękę. W serwisie rowerowym możesz liczyć na profesjonalną i kompleksową pomoc. Gdy mamy odpowiednią wiedzę oraz niezbędne narzędzia, możemy zadbać o nasz rower samodzielnie. W wielu przypadkach umycie roweru oraz porządne wyczyszczenie i nasmarowanie łańcucha w zupełności wystarcza, zwłaszcza gdy jeździmy na rowerze okazjonalnie. Czyszczenie łańcucha rowerowego należy rozpocząć od porządnego odtłuszczenia go. Zaschnięty i twardy brud lepiej potraktować silniejszymi rozpuszczalnikami. Czasami bywa, że rower pozostawiony na jakiś czas pod chmurką wymaga odrdzewienia napędu. Wtedy można przemyć łańcuch benzyną lub naftą. Po tej czynności obowiązkowo należy łańcuch naoliwić smarem do łańcucha. Czysty łańcuch wymaga porządnego smarowania. Najlepiej użyć do tego specjalistyczny smar do łańcucha rowerowego. Każde ogniwo powinno otrzymać po kropelce smaru.

Regularnej konserwacji wymagają wszystkie elementy napędu, w tym przerzutki. Czyszczenie przerzutek w najprostszej wersji powinno obejmować przetarcie ich wilgotną szmatką tak, aby zetrzeć zaschnięty smar i błoto. Uporczywy brud najlepiej usuwać odtłuszczaczem do roweru. Smarowanie przerzutek jest kolejną po odtłuszczaniu czynnością.

Kolejnym krokiem, aby w pełni zadbać o nasz jednoślad, jest przyjrzenie się oponom i ocena ich stanu. Konserwacja opon rowerowych jest ważne nie tylko ze względów estetycznych bądź komfortu, ale przede wszystkim dla naszego bezpieczeństwa! Jeżeli opona zaczyna pękać lub nie widać jej bieżnika (a nie jeździmy rowerem szosowym), to znak, że guma się wyciera i najwyższy czas na wymianę. Pompowanie kół rowerowych to jedna z podstawowych czynności serwisowych.

Kiedy podstawy mamy już za sobą, czas zabrać się za pozostałe elementy. Uwaga na hamulce ! W szczękowych trzeba sprawdzić stan zużycia klocków, a w tarczowych konieczne jest odtłuszczenie tarczy. Następnie sprawdzamy stan linek i pancerzy. Jest to o tyle ważne, że zły stan tych elementów ma wpływ na działanie przerzutek; nawet najlepsza przerzutka nie będzie działać płynnie, jeśli linka jest pogięta i zardzewiała, a pancerze zapchane błotem.

Kolejnym punktem do odhaczenia na liście jest sprawdzenie luzów na główce kierownicy, w mechanizmie korbowym oraz dokręcenie wszystkich śrub, jeśli tego wymagają. Przestrzegam – jazda na rowerze z luźnymi, niedokręconymi elementami jest niewygodna i może doprowadzić do uszkodzenia części, a w najgorszym razie – nawet do wypadku. Zadbany rower to bezpieczny rower i będziemy mogli cieszyć się nim cały sezon.

Pozdrawiam ! P.T

Źródło: centrumrowerowe.pl, roweroweporady, nocar.pl

Pomnik Orła Białego

Piękna pogoda sprzyja spacerom na świeżym powietrzu. Kolejne miejsce, na które chciałabym zwrócić Waszą uwagę jest Pomnik Orła Białego znajdujący się przy ulicy Gdańskiej. Przechodzimy koło niego codziennie w drodze do centrum miasta.

Pomnik poświęcony został poległym i ofiarom faszyzmu hitlerowskiego w latach 1939 – 1945. Powstał w 1959 roku jako dar społeczeństwa powiatu chojnickiego w XX rocznicę wybuchu II wojny światowej. Autorem pomnika jest nieżyjący już profesor Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku Adam Smolany i nazwany został przez niego „Pomnikiem Obrońców Chojnic”.

Na wysokiej kolumnie z piaskowca stoi orzeł z szeroko rozpostartymi skrzydłami.

Obecnie figura Orła posiada koronę z piaskowca. Wykonaną przez profesora ASP Sobisza, ucznia autora pomnika zgodnie z zasadami heraldyki.

Za pomnikiem znajduje się cmentarz, na którym złożono zwłoki ofiar ekshumowanych z „Doliny Śmierci”.

(I.S)

Cmentarz Ofiar Zbrodni Hitlerowskich – brama wejściowa

fotopolska.eu, www.chojnice.com, weekendfm.pl/

Świat nowożytny – czy wiesz, że ……

zagadki i mała powtórka

oferta wychowawcy

  1. Petra – czyli skała, znajduje się w południowo – zachodniej Jordanii. Określana jest też mianem różowego miasta. Znajdują się w nim między innymi grobowce, ołtarze, a nawet teatr oraz basen. PYTANIE: Od czego zawdzięcza swą nazwę?

    A) pomalowanych na różowo płyt chodnikowych

    B) koloru kamienia, z którego jest wyrzeźbiona

    C) od nazwiska architekta

  2. Wielki Mur Chiński – jego budowę rozpoczęto w 445 r. p. n. e., a ukończono w 1644 roku. Z lotu ptaka przypomina niekończącego się kamiennego węża. Mierzy prawie 21.200 km długości. W przeszłości Wielki Mur pełnił funkcję obronną i odstraszającą. PYTANIE: Ile czasu musiałbyś przeznaczyć, aby przejść wzdłuż całego Wielkiego Muru?

    A) 18 miesięcy

    B) 24 miesiące

    C) 32

  3. Koloseum – jego budowę zakończono w roku 80. Otwarcie świętowano hucznie przez 100 dni. Koloseum uznawane jest za symbol Rzymu. Pierwotnie nazywane było Amfiteatrem Flawiuszów. Ma kształt elipsy. Początkowa jego wysokość wynosiła 52 metry, obecna zaś 48. Większość organizowanych wydarzeń była bezpłatna. Miała być rozrywką dla cesarza i sposobem na zyskanie większej popularności. Amfiteatr mógł pomieścić 50.000 widzów. PYTANIE: Budynek posiada …….. wejść, a jego ściany pokrywa 350 gatunków roślin.

    A) 14 wejść

    B) 20 wejść

    C) 80 wejść

  4. Chrystus Zbawiciel – to symbol Rio De Janeiro. W 1921 roku rozpoczęła się zbiórka pieniędzy na budowę pomnika upamiętniającego setną rocznicę niepodległości Brazylii. Budowę zakończono w 1931 roku. Statua bez podstawy mierzy 30 metrów wysokości. Stoi na szczycie góry Corcovado. Pomnik został zaprojektowany przez francuskiego rzeźbiarza polskiego pochodzenia Paula Landowskiego. Został wykonany we Francji i dostarczony do Brazylii w oddzielnych blokach, które były montowane niczym puzzle. PYTANIE: Ile waży 3,5 metrowa głowa statuy Chrystusa Zbawiciela?

    A) 35 ton

    B) 30 ton

    C) 25 ton

  5. Machu Picchuokreślane jest też mianem zaginionego miasta lub starego szczytu. Położone jest na wysokości 2090 – 2400 m n. p . m. Wybudowane jest w całości z kamienia w trudno dostępnym miejscu. Składa się z ponad 600 tarasów, które chronią miasto przed ześlizgnięciem się z góry. PYTANIE: Czy Machu Picchu było kiedyś:?

    A) więzieniem

    B) amfiteatrem

    C) obserwatorium astronomicznym

  6. Taj Mahal – uchodzi za największy i najpiękniejszy zabytek w Indiach. Został zbudowany w latach 1632 – 1654. Wybudowany na polecenie perskiego cesarza Szahadżahana, jako symbol pamięci dla ukochanej trzeciej żony Mumatz Mahal. Do jego budowy użyto białego marmuru, który zmienia swą barwę w zależności od pory dnia i roku. Materiał do budowy Taj Mahal transportowały słonie. Taj Mahal oznacza koronę pałacu. PYTANIE: Jak inaczej nazywany jest Taj Mahal?

    A) błękitny pałac

    B) mauzoleum wiecznej miłości

    C) biały pałac

Pytania stworzone na podstawie Odkryj Cuda Świata Nickelodeon Stars

POZDRAWIAM K.P.

odp. 1 – b, 2 – a, 3 – c, 4 – a, 5 – c, 6 – b.

„Nic pożądańszego a nic trudniejszego na ziemi jak prawdziwa rozmowa” A. Mickiewicz

Wiele nieporozumień i niepowodzeń w relacjach interpersonalnych zarówno prywatnych, jak i zawodowych, jest wynikiem złej lub nieumiejętnej komunikacji. Komunikowanie się z ludźmi może mieć formę wypowiedzi ustnej lub pisemnej, przekazu wizualnego oraz odbywać się niewerbalnie, poprzez tzw. mowę ciała. Szukając pracy często musimy zaprezentować się potencjalnemu pracodawcy, przedstawić swoje umiejętności i cechy charakteru. Znajomość zasad skutecznej komunikacji i technik autoprezentacji pozwala bardzo często rozproszyć obawy pracodawcy, co do tego, czy nadajemy się na określone stanowisko pracy.
Komunikacja werbalna
„Nic tak nie rozbudza lenistwa, jak jałowa rozmowa” Lew Tołstoj
Ważnym elementem komunikacji są słowa. To dzięki nim ludzie przekazują sobie informacje, przekonują się nawzajem i wywierają wpływ na postępowanie innych osób. Komunikacja interpersonalna ma bezpośrednie oddziaływanie na nasze życie zarówno prywatne, jak i zawodowe. Porozumiewanie się jest jedną z podstawowych umiejętności życiowych, pozwalających kształtować dobre relacje z  innymi ludźmi. Jeżeli potrafimy prawidłowo odczytać funkcje przypisane poszczególnym elementom komunikacji, to możemy domniemywać intencji towarzyszących komunikatowi. Złudzeniem jest, że nasz rozmówca myśli i odbiera świat tak samo jak my oraz, że pewne rzeczy są oczywiste dla wszystkich ludzi. Zrozumienie tego faktu może poprawić naszą komunikację – zwiększymy tolerancję w stosunku do naszego rozmówcy, bo przyznamy mu prawo do posiadania odmiennego wyobrażenia o świecie.

Komunikacja jednostronna i dwustronna.
Mówiąc w  pewnym uproszczeniu, rozróżniamy dwa typy komunikacji: jednostronną i dwustronną. Komunikacja jednostronna ma miejsce wtedy, gdy nadawca przekazuje komunikat bez oczekiwania na odpowiedź. Nie jest wówczas w stanie stwierdzić, jak odbiorca zrozumiał przesłane informacje. Taka komunikacja zabiera mniej czasu i jest bardziej uporządkowana. Ale skuteczna może być tylko w przypadkach drobnych i prostych spraw, znanych osobom rozmawiającym. Komunikacja dwustronna występuje wówczas, kiedy nadawca komunikatu oczekuje odpowiedzi (tzw. informacji zwrotnej). Nadawca widzi wtedy, jak jego komunikat został odebrany i zrozumiany. Jest ona bardziej czasochłonna, ale za jej pomocą osiąga się większą dokładność. Trzeba umieć nad taką komunikacją dobrze panować, by nie wdarł się do niej chaos. W przypadku komunikacji dwustronnej odbiorcy są pewniejsi prawidłowego odbioru. Komunikacja taka jest najlepszym rozwiązaniem w przypadku bardziej skomplikowanych problemów, wymagających dokładnego zrozumienia. Dopuszcza, bowiem możliwość zadawania pytań, wyrażania wzajemnych opinii, postrzegania zachowań rozmówcy itp. Daje to podstawę do tego, aby druga strona odebrała to, co mówimy, w takim znaczeniu, jakie jest zgodne z naszą intencją
Pamietaj: Nie wystarczy mówić, by rozmawiać. Nie wystarczy słyszeć, by słuchać.
„Język ciała pozwala rozpoznać słowa, uwiarygodnić, ludzie nie potrafią kłamać językiem ciała… „ Piotr Tymochowicz
Język ciała to język, którego uczymy się zanim wypowiemy pierwsze słowo. Mowa ciała: uśmiech, pochylenie głowy, ruch dłoni, czy zmiana pozycji, wyraża uczucia w  takim samym stopniu, jak wypowiedziane słowa. Każdy instynktownie odbiera wiele sygnałów mowy ciała i reaguje na nie odruchowo. Udowodniono, że mowa ciała może wpłynąć na zmianę uczuć lub poglądów. Podczas eksperymentu podzieleni na dwie grupy studenci słuchali tego samego wykładu. Studentom z pierwszej grupy kazano usiąść sztywno, z rękami skrzyżowanymi na piersi. Grupa druga miała siedzieć w  pozycji rozluźnionej, ze swobodnie ułożonymi rękami i  nogami. Okazało się, że studenci z grupy pierwszej przyswoili sobie o 38% mniej wiedzy niż studenci siedzący swobodnie, a ponadto mieli oni dużo więcej zastrzeżeń do wykładowcy. Sztywna pozycja ciała wywołała uczucie niechęci.
Większość ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy ze znaczenia mimiki i gestów oraz ich roli w życiu. Warto zdobyć tę wiedzę, gdyż badacze twierdzą, że większe znaczenie nadajemy informacji przekazywanej przy pomocy niewerbalnych środków wyrazu, niż przez mowę. Albert Mehrabian odkrył, że tylko 7% znaczenia danej wiadomości zawarte jest w słowach, 38% w brzmieniu głosu, a aż 55% stanowi język ciała. Inny badacz odkrył, że w bezpośredniej rozmowie słowa stanowią 35% informacji, podczas gdy pozostałe 65% przekazywane jest niewerbalnie. Pomimo tego, że nigdy nie uczyliśmy się „mowy ciała”, pewne ruchy i gesty jesteśmy w stanie trafnie rozszyfrować, niezależnie od tego czy wykonują je Europejczycy, Afrykanie, czy Hindusi. Uczeni nie są zgodni, czy są to gesty wrodzone czy wyuczone w danej kulturze. Do takich gestów należy uśmiech (zadowolenie), zmarszczenie brwi (zmartwienie), skinienie głową (zgoda), czy wzruszenie ramion (nie wiem).
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy ze znaczenia mimiki i gestów w życiu. Warto wiedzieć, że świadomie używane sygnały niewerbalne mogą podnieść wiarygodność przekazywanej informacji. Np., jeżeli chcemy kogoś przekonać o swojej uczciwości, musimy patrzeć mu prosto w oczy; gdy uciekamy wzrokiem, rozmówca czuje, że nasze słowa nie są zgodne z gestami i przestaje wierzyć w to, co mówimy. Przypomnijmy sobie kilka popularnych wyrażeń:
„dobrze mu z oczu patrzy”,
„ma błysk w oku”,
„spojrzał na mnie wilkiem”,
„ma zabójcze spojrzenie”.
To świadczy jak duże znaczenie w kontaktach międzyludzkich ma dla nas wzrok i sposób patrzenia. Wiemy, że z pewnymi osobami łatwiej nam się rozmawia, lepiej czujemy się w ich towarzystwie, budzą nasze zaufanie. Gdyby lepiej zastanowić się nad tym, to zapewne doszlibyśmy do wniosku, że ma to związek z tym, ile czasu utrzymujemy z nimi kontakt wzrokowy
ile czasu powinien trwać kontakt wzrokowy z rozmówcą:
A. do 30% czasu rozmowy
B. 30% – 60% czasu rozmowy
C. powyżej 60% czasu rozmowy
Prawidłowa odpowiedź: B)
A) – rozmówca ma wrażenie, że unikamy kontaktu,
B) – może uznać, że jesteśmy nadmiernie zainteresowani jego osobą, a nawet nachalni.

Pamiętaj : Słowami możesz kłamać z powodzeniem – mową ciała trudniej jest oszukać.
Pozdrawiam. M. Myk

Woda stanowi 80% masy ciała dorosłego człowieka. Powinniśmy wypijać jej codziennie tyle, ile jej usuwamy z organizmu czyli około 2 litrów dziennie. Według niektórych badań pomijając wodę zawartą w napojach typu kawa, herbata. Dlaczego picie odpowiedniej ilości wody codziennie jest dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania takie ważne.

Przede wszystkim dzięki wodzie krąży krew. Dba ona by nasze narządy wewnętrzne i kości w stawach nie tarły o siebie. Chroni gałkę oczną, mózg i rdzeń kręgowy przed uszkodzeniem. Umożliwia ona trawienie i wchłanianie pokarmów, bo jest składnikiem śliny. Rozpuszcza wiele substancji i związków chemicznych dzięki czemu zachodzi wiele procesów metabolicznych w naszym ciele. Dzięki temu procesowi też możemy wydalać zbędne produkty przemiany materii.

Bardzo ważną funkcją wody jest pochłanianie i równomierne rozprowadzanie ciepła. Przy pomocy parowania potu schładza się powierzchnia naszego ciała. W wyniku intensywnego wysiłku fizycznego w wysokiej temperaturze możemy stracić nawet do pięciu litrów wody. Pierwsze objawy odwodnienia to senność, pobudzenie lub niepokój. Utrata 10% masy ciała w wyniku odwodnienia powoduje kłopoty z oddychaniem i ciśnieniem, natomiast 20% może doprowadzić nawet do utraty przytomności.

Wodę powinniśmy pić najlepiej małymi łykami pomiędzy posiłkami, bo wtedy lepiej się wchłania. Wypicie szklanki wody około 30 minut przed posiłkiem powoduje zmniejszenie łaknienia. Szybkie picie dużej ilości wody przyspiesza jej wydalanie, więc nie jest dla naszego organizmu zbyt korzystne, a wręcz może prowadzić do odwodnienia.

Bardziej zalecane jest picie wody i napojów niegazowanych, bo nie rozciągają tak szybko ścian żołądka, co powoduje poczucie szybszego zaspokojenia pragnienia. Rozsądne picie wody jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia.

Pozdrawiam

I. S.

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/woda-zdrowia-doda-aa-J52b-CmF2-qv4

https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/prawdy-i-mity-na-temat-picia-wody-ile-litrow-wody-powinno-sie-pic-dzie-aa-FGuR-W8tn-Kkww.html

Zdrowy styl życia jak wiadomo, pomaga przez wiele lat zachować zdrowie, dobre samopoczucie i atrakcyjny wygląd.

Wiele osób sądzi, że zdrowy styl życia wymaga od nas nieustannych rygorów, rezygnacji z przyjemności i ciężkiej pracy. Otóż nie do końca tak jest. Warto przekonać do tego nie tylko siebie, ale także całą swoją rodzinę.

Pamiętaj, że jeśli ty będziesz żyć zdrowo, to znacznie łatwiej będzie przekonać ci do zdrowego stylu życia również twoich bliskich. Od czego zacząć wprowadzanie zasad zdrowego stylu życia do swojego domu? Recepta na to tkwi w zasadzie 7U!

Zasady 7U to rozsądne podejście do odżywiania. Wiele z tych zasad pewnie  już stosujesz. Stosowanie 7U to zdrowie i dobre samopoczucie przez długie lata, to siedem ważnych punktów.

Twórcą 7 zasad zdrowego stylu życia jest prof. dr. hab. Stanisław Berger. Kim jest prof. Stanisław Berger?  To polski biochemik i fizjolog żywienia, autor książki kucharskiej Kuchnia polska, publikacji wielokrotnie wznawianej w latach 1956–1995. Opracował on zasady, zdrowego stylu życia, które są zalecane przez wieku dietetyków i które konsekwentnie sam stosuje.

A oto zasady, o których mowa:

1U – Urozmaicenie
W każdym posiłku staraj się jeść różne produkty, próbuj nowych smaków. W twoim menu powinny codziennie znaleźć się produkty ze wszystkich grup żywnościowych – produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne, ryby, mięso lub drób, jajka, a nawet niewielka ilość tłuszczy, zwłaszcza tych zdrowych, zawartych w olejach roślinnych, nasionach i orzechach. Dodawaj do posiłków nowe warzywa i owoce, wówczas dostarczasz organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Przyrządzanie posiłków i jedzenie powinno być

2U – Umiarkowanie
Jedz według swoich potrzeb dla utrzymania optymalnej masy ciała – po prostu –umiarkowanie. Najprostszym wskaźnikiem pozwalającym ocenić, czy jemy zgodnie z potrzebami swojego organizmu, jest masa ciała – jeśli jemy zbyt dużo, to tyjemy, jeśli zaś jemy za mało, to nadmiernie chudniemy. Warto więc ważyć się regularnie. Dobrym sposobem określania wielkości posiłków jest twoja dłoń.

3U – Uregulowanie
Staraj się, aby posiłki były spożywane codziennie o tej samej porze i w podobnych porcjach. Regularne spożywanie posiłków ułatwia organizmowi pracę, odpowiednie dostarczanie energii sprawia, że nie są magazynowane „zapasy” oraz łatwiej jest nam kontrolować uczucie głodu. Jedzenie posiłków o stałych porach, co około 2,5-3 godziny, przyspiesza tempo przemiany materii i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości. Regularne posiłki mają też pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć.

4U – Umiejętność przyrządzania potraw
Gotowanie nie musi być nudne. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wielkie znaczenie dla wartości odżywczej i kalorycznej posiłków ma sposób, w jaki je przygotowujemy. Niewłaściwy sposób przygotowania może pozbawić potrawę wielu cennych witamin i składników mineralnych (np. w czasie zbyt długiego gotowania warzyw) lub dodać niepotrzebnych kalorii (np. gdy mięso obtaczamy w panierce i smażymy w głębokim tłuszczu). Warto więc w swojej kuchni na co dzień pamiętać o zasadzie umiejętnego przygotowywania potraw.

5U – Uprawianie sportu
Zdrowy tryb życia to także aktywność fizyczna. Regularna aktywność fizyczna jest konieczna, niezależnie od wieku i ewentualnych schorzeń. Należy ją dostosować do możliwości. Na początek wystarczy spacer. Nie musi to od razu być bieg na 5 lub 10km. Sport poprawia wydolność płuc, pracę serca oraz ogólną kondycję, a przede wszystkim poprawia nastrój i sprawia, że organizm znacznie lepiej funkcjonuje.

6U – Unikanie nadmiaru
Są produkty, które powinny pojawiać się w diecie codziennie. Ale są i takie, których warto unikać lub które lepiej spożywać w ograniczonych ilościach. Nadmiar tłuszczu, soli, cukru nie służy zdrowiu. Nie znaczy to jednak, aby z tych produktów całkowicie zrezygnować. Tłuszcze (głównie roślinne) mają korzystny wpływ na pracę naszego mózgu, a słodycze raz na jakiś czas w małych ilościach również nie zaszkodzą, szczególnie, że są również ich zdrowe zamienniki. Jednak jak wszystko, co spożywane w nadmiarze będą miały swoje odbicie w naszej sylwetce.

7U – Uśmiechnij się

To chyba najbardziej przyjemna zasada. Z uśmiechem łatwiej jest żyć. Bycie optymistą od razu zmienia postrzeganie otaczających nas rzeczy. Ciesz się nawet z najmniejszej rzeczy. Uśmiech powoduje wyrzut endorfin, czyli hormonu szczęścia. Pamiętaj, że radość bardzo pozytywnie wpływa na stan zdrowia.

(W.G.)

Źródła:

M. Jarzynka-Jendrzejewska, E. Sypnik-Pogorzelska „Jedz i chudnij z dietą sirt”; https://centrumdiamed.pl; https://polki.pl/dieta-i-fitness; https://foreversmart.pl/blog; https://dziennikpolski24.pl; https://www.przelomwodzywianiu.pl

No i zaczęło się, pogoda na zewnątrz kusi i z pewnością macie już ochotę na rodzinnego grilla. Na spotkanie w szerszym gronie z przyjaciółmi przyjdzie jeszcze czas. Pamiętając o panujących w kraju zasadach związanych z epidemią Covid-19, w szczególności mając na uwadze zdrowie swoje i swoich najbliższych przynajmniej na obecnym etapie, grillować możecie z domownikami. Ci którzy mieszkają w bloku, niestety muszą obejść się smakiem 🙂 wszak rozpalanie grilla na balkonie grozi karą pieniężną i był może „krzywym wzrokiem sąsiada”. Do tych, którzy mają własny ogródek jest adresowany ten tekst.

Technika grillowania ma ogromne znaczenie. Szczególną uwagę należy zwrócić na rodzaj węgla używanego do rozpalania ognia, jakość zastosowanej podpałki oraz czystość rusztu. Za każdym razem na liście „grillowych” zakupów muszą znaleźć się tacki aluminiowe, które często traktowane są jako zbędny exclusiv. Kolejnym ważnym aspektem zdrowszego grillowania są dodatki podawane do mięs i znajdujące się na naszym stole. Warzywa, czyli najlepsza naturalna osłona antyoksydacyjna skutecznie niwelują rakotwórcze substancje pochodzące z grillowanego mięsa. Nie bez znaczenia pozostają sosy, napoje i pieczywo – dodatki, które mogą spowodować nadpodaż energetyczną, która w dłuższym okresie może prowadzić do nadwagi (istotnego czynnika mającego wpływ na powstawanie raka).

SIEDEM ZASAD ZDROWSZEGO GRILLOWANIA

  1. Mięsa, ryby oraz grillowanie warzywa powinny być świeże. Na grilla wybieraj mięsa chude, takie jak drób bez skóry oraz ryby morskie i słodkowodne – unikaj mięs tłustych takich jak np. karkówka wieprzowa, kaszanka i kiełbasa. Prawdą jest, że podczas grillowania wytapia się tłuszcz, więc jemy potrawy chudsze, jednak efekt ten jest minimalny. Co więcej – tłuszcz spadając na rozżarzone węgle, spala się na nich, w efekcie czego emitowane są wielopierścieniowe węglowodany aromatyczne o niekwestionowanym działaniu rakotwórczym oraz szkodliwe nadtlenki i wolne rodniki. Te substancje są nie tylko wdychane, ale i osiadają na potrawie. Przypieczony tłuszczyk jest smaczny, ale trujący.

  1. Mięso przed wrzuceniem na ruszt warto zamarynować. Idealnie nadają się do tego oliwy o wysokiej temperaturze dymienia tj. oliwa z oliwek, olej z pestek winogron czy nasz polski olej rzepakowy. Do marynaty dodaj składniki bogate w antyoksydanty np. czosnek, cebulę, tymianek i bazylię. Zrezygnuj z soli na rzecz naturalnych przypraw. Na grilla nigdy nie wrzucaj mięs peklowanych. Roztwór saletry w wyniku obróbki termicznej rozkłada się na nitrozaminy i akrylamid. Te substancje przyczyniają się do powstawania raka pęcherza moczowego, raka piersi oraz raka jelita grubego.

  1. Do palenia w grillu używaj wyłącznie węgla z drzew liściastych (brykiet). Igły z drzew iglastych palą się wyśmienicie, ale zawierają spora ilość żywicy, która pod wpływem ciepła uwalnia wiele szkodliwych substancji. Jeśli stosujesz podpałki, odczekaj 20 minut po jej wypaleniu, zanim położysz mięso. Grilla nigdy nie należy rozpalać z potrawą na ruszcie!

  1. Przed włożeniem mięsa na ruszt sprawdź jego stan. Ruszt, na którym przygotowujesz żywność musi być idealnie czysty. Należy usunąć z niego stary przypalony tłuszcz oraz pozostałości potraw.

  1. Mięso rozkładaj na perforowanych tackach aluminiowych, które ograniczają spływanie tłuszczu na węgle. Nie jest konieczne ich zastosowanie w przypadku produktów szybko opiekanych – pieczywa oraz niektórych warzyw takich jak pomidorki, papryka, plastry cukinii czy pieczarki. Jeśli nie masz pod ręką specjalnych tacek, zawiń mięso w folię aluminiową lub w papiloty z pergaminu.

  1. Grillowane produkty spożywaj zawsze pod osłoną antyoksydacyjnych dodatków. Rolę „ strażników” w diecie antyrakowej najlepiej spełniają różnego rodzaju świeże sałatki warzywne, w których skład wchodzą m.in. pomidory, zielone sałaty, brokuły, szpinak, marchew, czosnek i cebula. Staraj się niwelować ryzyko wystąpienia nadpodaży energetycznej. Zamiast sosów na bazie wysokokalorycznego majonezu bogatego w nasycone tłuszcze zwierzęce przygotuj sosy na bazie jogurtu. Nie zapominaj, że napoje również mają w sobie puste kalorie. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z soków na rzecz wody, zamiast sztucznych i słodzonych, wybierz naturalne i świeżo wyciskane.

  1. Wspólne grillowanie ze znajomymi i rodziną to świetna okazja do aktywnego wypoczynku i aktywności fizycznej. Podczas gdy mięso będzie opiekać się na ruszcie, wykorzystaj wolny czas np. na wspólną grę w siatkówkę – spalisz w ten sposób trochę zbędnych kalorii. Zastosowanie się do wyżej wymienionych zasad zdrowszego grillowania sprawi, że sporadyczne grillowanie na świeżym powietrzu będzie niekwestionowaną i przede wszystkim nieszkodliwą dla zdrowia przyjemnością.

Smacznego, pozdrawiam P.T.

Żródło: zwrotnikraka.pl, msfera.pl, poradnikzdrowie.pl