Szpinak to warzywo nie przez wszystkich lubiane, które jednakże bardzo zyskuje po właściwym przyprawieniu. Odkryty został w średniowieczu przez Arabów, pierwsi zaś zaczęli go uprawiać Persowie. W Europie w XIX wieku sok ze szpinaku podawany był przez osoby zajmujące się leczeniem ludzi, a dokładnie siostry zakonne jako lek na osłabienie. Szpinak ma liczne właściwości odżywcze, a dodatkowo jak sałata jest warzywem niskokalorycznym. Ma dużo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Najpopularniejsze dania ze szpinaku to naleśniki, pierogi i makaron. Zdrowo jest łączyć szpinak z serami fetą, żółtym czy pleśniowym. Dobrze komponuje się także z czosnkiem, solą i pieprzem. Aby go polubić proponuję zacząć od naleśników z farszem szpinakowym.
Przepis na naleśniki dla 4 osób:
4 jajka
3 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
szczypta soli i cukru
Składniki na ciasto mieszamy i smażymy cienkie placki.
Farsz do naleśników:
½ kg piersi z kurczaka
1 opakowanie szpinaku (może być mrożony)
1 opakowanie sera feta
1 śmietana 12%
czosnek, sól, pieprz
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy ser, szpinak i śmietanę. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
Smacznego.
Pozdrawiam i życzę zdrowia.
P. S. Można dodać do ciasta naleśnikowego trochę zmiksowanego szpinaku. Będziecie zachwyceni kolorem.
I. S.
https://ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szpinak_warzywny
https://zywienie.abczdrowie.pl/wlasciwosci-szpinaku
https://beszamel.se.pl/szpinak/jak-przyrzadzic-szpinak-proste-przepisy-na-dania-ze-szpinakiem,1387/